«Формування правильної постави»

Постава – це звична для людини поза під час сидіння, стояння та ходьби, сформована шляхом поєднання роботи умовних і безумовних рухових рефлексів у процесі розвитку та виховання. У дошкільному віці важливо займатись попередженням різних проблем зі спиною і формуванням правильної постави у дітей. В цьому вам може допомогти фітбол, якщо є, якщо немає – його можна замінити простим м’ячем. Також можна використати книжки з тоненьким переплетом, для носіння на голові.

Старший вік                   

Ходьба на місці з високим підніманням стегна і широкими вільними рухами рук — 1 хвилина. Дихати рівномірно. Вправи виконувати повільно, без різких рухів. Кожну вправу повторюйте 4-6 разів.

  1. В. п. — стоячи, пальці рук переплетені за спиною; 1—2 — піднятися на носки, відвести руки назад до зведення лопаток (вдих); 3—4 — в. п. (видих).
  2. В. п. — руки за голову; 1 — відводячи лікті назад, ліву ногу назад на носок, прогнутися (вдих); 2 — в. п. (видих); 3—4 — те саме правою ногою.
  3. В. п. — сід на п’ятках, тулуб нахилений уперед, руки вперед, долоні на підлозі; 1—3 — ковзаючи грудьми над підлогою, згинаючи і випростовуючи руки, перейти в упор лежачи на стегнах, голову відвести назад, прогнутися (вдих); 4 — згинаючи ноги, в. п. (видих).
  4. В. п. — упор лежачи на зігнутих руках; 1—2 — випростовуючи руки, упор лежачи на стегнах, прогнутися (вдих); З—4 — в. п. (видих).
  5. В. п. — о. с.; 1 — піднятися на носки, руки через сторони вгору (вдих); 2—3 — присід, руки вгору (видих); 4 — в. п.
  6. В. п. — лежачи на грудях, руки зігнуті в ліктях, кисті під підборіддям; 1—2 — руки в сторони, підняти голову, плечі і ноги, прогнутися “ ластівка ” (вдих); 3—4 — в. л (видих).
  7. В.п. – сидячи на п’ятах, руки на колінах. 1-4 – повільно нахилитись вперед потягнутися за руками, сідниці не відривати від п’яток, 5-8 – повільно поверніться у в.п.

Ходьба з предметом на голові (книжка або іграшка) з різними положеннями рук, потім прискорюватись.

Біг у повільному темпі (1—2 хвилини) з переходом на ходьбу і виконання дихальної вправи з рухами рук угору та вниз.

Середній вік

Ходьба звичайна в русі, ходьба на носках, п’ятках, з високим підніманням коліна. Вправи виконувати повільно, без різких рухів. Кожну вправу виконуйте 4-6 разів.

  1. В. п. — притиснутися до стіни потилицею, спиною, сідницями і п’ятками, набувши положення правильної постави; 1— крок уперед; 2 — в. п.; З — крок уперед з заплющеними очима; 4 — в. п.