«Виховуємо особистість: ситуації успіху»

Успіх – це переживання стану радості, задоволення від того, що результат, до якого прагне дитина в своїй діяльності збігається з її очікуваннями, надіями.

У тому випадку, коли успіх робиться стійким, постійним, у дитини можуть формуватися нові, більш сильні мотиви діяльності, змінюється рівень її самооцінки, самоповаги, визволяються величезні приховані до пори її можливості.

Умови складання ситуації успіху:

  1. Доброзичливість оточуючих: (посмішка, дружні підбадьорювання, інтерес до майбутнього результату) – все це знімає психологічну скутість, зменшує страх перед невдачею, ініціює активність дитини.
  2. Зняття страху: (нічого страшного, якщо не вийде, ми тобі допоможемо)

– дана ситуація необхідна дитині, яка бажає успіху, але при цьому боїться невдачі.

  1. Прихована інструкція: ти, звичайно, пам’ятаєш, що краще почати з …») – це завуальована допомога дитині, яка розкриває план дії і дає підставу для самостійних кроків малюка.
  2. Авансування: (у тебе, такого розумного, звичайно, вийде, адже …) – це оголошення достоїнств малюка, яки він ще не вміє проявляти, але якими його наділяє дорослий. Це таке дружнє позитивне підкріплення, завдяки якому у дитини підвищується віра в себе, збільшується активність, швидше починає працювати свідомість.
  3. Персональна винятковість: («Саме на тебе я покладаю велику надію») –посилене позитивне підкріплення. Дана операція дуже тонка і витончена, викликає відповідальність, мобілізує сили дитини.