Висока харчова цінність, розмаїття видів і смаків, легкість та швидкість приготування — усе це вигідно вирізняє рибу з-поміж інших продуктів харчування. Страви з риби — і смачні, і корисні водночас, тому дуже важливо правильно готувати та регулярно подавати їх до столу дошкільника.
Риба вже давно стала традиційним продуктом в харчуванні як дорослих, так і дітей. Без рибних страв неможливо уявити дитяче харчування, дієтичний стіл, святкову та повсякденну їжу.
За своїми якостями риба не поступається м’ясу та м’ясопродуктам, адже вона містить:
-13-23% білків, високоякісних за амінокислотним складом;
-0,1-33% жирів, багатих на вітаміни А і Б;
-екстрактивні та мінеральні речовини.
Білки риби організм дитини перетравлює та засвоює легше, аніж білки м’яса. Так, якщо білки м’яса засвоюються на 87-88%, то білки риби майже повністю — на 93-99%. До того ж риба швидко розварюється та легко пережовується.
До складу практично всіх видів риби входить велика кількість мінеральних речовин, зокрема калій, магній, фосфор, а такі види риби, як морський окунь, палтус і сардина, ще й багаті на залізо. Окрім того, морська риба містить важливі для організму дитини йод і фтор.
Класифікації риби. За способом життя рибу поділяють на:
- морську (тріска, скумбрія, морський окунь, ставрида тощо] — живе і розмножується лише в солоній воді;
- прохідну (тихоокеанський лосось, російський осетер, севрюга, білуга тощо] — живе у морі, а для нересту піднімається в ріки та озера;
- напівпрохідну (сибірський осетер, лящ, сазан, сом і деякі види бичків тощо) — живе в опріснених пригирлових ділянках моря, розмножується в прісній воді річок та озер;
- прісноводну (форель, річковий минь, короп, товстолобик тощо) — живе і розмножуються тільки у прісній воді.
Кожен вид риби має характерні для себе смакові та поживні властивості.
Також існує класифікація риби за ступенем жирності:
- жирна — містить понад 8% жиру, зокрема, це каспійська кілька (13%), оселедець (14-19%), скумбрія (13-18%), вугор (30,5%)
- помірної жирності — 4-8% жиру, наприклад, горбуша (7%), морський лящ (6,4%), короп (5,3%), кета (5,6%) тощо;
- нежирна — менше 4% жиру, наприклад, тріска (0,3%), минтай і навага (0,9%), камбала (1,3-3%), пікша (0,2%) тощо.
Харчова цінність риби
Риба корисна для дітей, бо вона, як і молоко, м’ясо, яйця, є джерелом якісного білка. Білки риби містять дуже важливі для зростаючого організму амінокислоти. Особливо необхідною амінокислотою для дитячого організму є метіонін.
Слід зазначити, що до складу риб’ячого жиру входять поліненасичені жирні кислоти, а також жироподібні речовини (фосфоліпіди, лецитин), що мають високу фізіологічну активність.
Корисною є як морська, так і прісноводна риба. Проте в харчуванні дітей ліпше використовувати менш жирні та менш кістляві види риб, адже вони легше перетравлюються та більш безпечні для вживання (судак, тріска, морський окунь).
У процесі кулінарної обробки риба майже не втрачає свій багатий хімічний склад, за яким і визначають енергетичну цінність певного виду риби (табл. 1).
Незважаючи на високу харчову цінність риби, за різних причин і в домашніх умовах, і в дошкільних навчальних закладах її використовують у дитячому харчування рідше, ніж м’ясо. Хоча доцільно змінити це ставлення до страв із риби, оскільки риба в раціоні дитини – незамінний продукт.
Вид риби |
Білки | Жири | Вуглеводи |
Енергетична цінність, ккал/100 г |
Минтай |
15,9 | 0,9 | – | 72 |
Мойва весняна | 13,1 | 7,1 | – |
116 |
Мойва осіння |
13,6 | 18,1 | – | 217 |
Окунь морський | 18,2 | 3,3 | – |
103 |
Пікша |
17,2 | 0,5 | – | 73 |
Путасу |
18,5 | 0,9 | – | 82 |
Сардина океанічна | 19,1 | 10,0 | – |
166 |
Скумбрія атлантична | 18,0 | 13,2 | – |
191 |
Скумбрія далекосхідна |
19,3 | 18,0 | – | 239 |
Тунець |
24,4 | 4,6 | – | 139 |
Тріска | 16,0 | 0,6 | – |
69 |
Хек сріблястий | 16,6 | 2,2 | – |
86 |
Щука |
18,4 | 1,1 | – |
84 |
Судак |
18,4 | 1,1 | – |
84 |