Риба в дитячому харчуванні

Висока харчова цінність, розмаїття видів і смаків, легкість та швидкість приготування — усе це вигідно вирізняє рибу з-поміж інших продуктів харчування. Страви з риби — і смачні, і корисні водночас, тому дуже важливо правильно готувати та регулярно подавати їх до столу дошкільника.

Риба вже давно стала традиційним продуктом в харчуванні як дорослих, так і дітей. Без рибних страв неможливо уявити дитяче харчування, дієтичний стіл, святкову та повсякденну їжу.

За своїми якостями риба не поступається м’ясу та м’ясопродуктам, адже вона містить:

-13-23% білків, високоякісних за амінокислотним складом;

-0,1-33% жирів, багатих на вітаміни А і Б;

-екстрактивні та мінеральні речовини.

Білки риби організм дитини перетравлює та засвоює легше, аніж білки м’яса. Так, якщо білки м’яса засвоюються на 87-88%, то білки риби майже повністю — на 93-99%. До того ж риба швидко розварюється та легко пережовується.

До складу практично всіх видів риби входить велика кількість мінеральних речовин, зокрема калій, магній, фосфор, а такі види риби, як морський окунь, палтус і сардина, ще й багаті на залізо. Окрім того, морська риба містить важливі для організму дитини йод і фтор.

Класифікації риби. За способом життя рибу поділяють на:

  • морську (тріска, скумбрія, морський окунь, ставрида тощо] — живе і розмножується лише в солоній воді;
  • прохідну (тихоокеанський лосось, російський осетер, севрюга, білуга тощо] — живе у морі, а для нересту підніма­ється в ріки та озера;
  • напівпрохідну (сибірський осетер, лящ, сазан, сом і деякі види бичків тощо) — живе в опріснених пригирлових ділянках моря, розмножується в прісній воді річок та озер;
  • прісноводну (форель, річковий минь, короп, товстолобик тощо) — живе і розмножуються тільки у прісній воді.

Кожен вид риби має характерні для себе смакові та поживні властивості.

Також існує класифікація риби за ступенем жирності:

  • жирна — містить понад 8% жиру, зокрема, це каспійська кілька (13%), оселедець (14-19%), скумбрія (13-18%), вугор (30,5%)
  • помірної жирності — 4-8% жиру, наприклад, горбуша (7%), морський лящ (6,4%), короп (5,3%), кета (5,6%) тощо;
  • нежирна — менше 4% жиру, наприклад, тріска (0,3%), минтай і навага (0,9%), камбала (1,3-3%), пікша (0,2%) тощо.

Харчова цінність риби

Риба корисна для дітей, бо вона, як і молоко, м’ясо, яйця, є джерелом якісного білка. Білки риби містять дуже важливі для зростаючого організму амінокислоти. Особливо необхідною амінокислотою для дитячого організму є метіонін.

Слід зазначити, що до складу риб’ячого жиру входять поліненасичені жирні кислоти, а також жироподібні речовини (фосфоліпіди, лецитин), що мають високу фізіологічну активність.

Корисною є як морська, так і прісноводна риба. Проте в харчуванні дітей ліпше використовувати менш жирні та менш кістляві види риб, адже вони легше перетравлюються та більш безпечні для вживання (судак, тріска, морський окунь).

У процесі кулінарної обробки риба майже не втрачає свій багатий хімічний склад, за яким і визначають енергетичну цінність певного виду риби (табл. 1).

Незважаючи на високу харчову цінність риби, за різних причин і в домашніх умовах, і в дошкільних навчальних закладах її використовують у дитячому харчування рідше, ніж м’ясо. Хоча доцільно змінити це ставлення до страв із риби, оскільки риба в раціоні дитини – незамінний продукт.

Вид риби

Білки Жири Вуглеводи

Енергетична цінність, ккал/100 г

Минтай

15,9 0,9 72
Мойва весняна 13,1 7,1

116

Мойва осіння

13,6 18,1 217
Окунь морський 18,2 3,3

103

Пікша

17,2 0,5 73

Путасу

18,5 0,9 82
Сардина океанічна 19,1 10,0

166

Скумбрія атлантична 18,0 13,2

191

Скумбрія далекосхідна

19,3 18,0 239

Тунець

24,4 4,6 139
Тріска 16,0 0,6

69

Хек сріблястий 16,6 2,2

86

Щука

18,4 1,1

84

Судак

18,4 1,1

84