Культура спілкування – шлях до успіху

Людина — продукт соціалізації і насамперед людина стає людиною завдяки спілкуванню. Від того, як люди розмовляють між собою, залежить настрій, стан нервової системи, благополуччя і спокій у сім’ях, колективах. Нарешті, від манери спілкування багато в чому залежить успіх у роботі.

Володіючи нормами культури спілкування, людина зможе уникнути багатьох проблем, конфліктів, швидше досягне життєвих цілей.

Спостерігаючи за іграми дітей у дошкільного віку, можна помітити, що часто між ними виникають конфлікти. Малюки не вміють вести спільну розмову, часто сваряться. Можна помітити, що кожен говорить про своє, співрозмовників ніхто не чує, у групі гомін, діти постійно конфліктують між собою. Виникає потреба у керівництві іграми дітей та процесом перебігу різних видів діяльності вихованців.

Причинами виникнення конфліктів є:

  • несформованість культури спілкування;
  • несформованість мовленнєвого етикету.

Наслідки: діти не вміють домовлятися, ввести діалог один з одним, під час розмови використовують жаргонні слова, слова-паразити, не дослуховують і перебивають співрозмовника; майже усі діти вживають лише елементарні ввічливі слова, а це означає, що вони недостатньо знають мовний етикет, необхідний для повноцінного спілкування.

 Найбільш дієвою для підвищення навичок культури спілкування дітей є ігрова діяльність, тому що, по-перше, гра – провідна діяльність дошкільника; по-друге, вона є колективною діяльністю, що передбачає необхідність спілкування з однолітками чи дорослими.

Найбільш ефективним засобом виховання культури спілкування та формування мовленнєвого етикету є комунікативна гра, у процесі якої здійснюється як комунікативна, так і мовленнєва взаємодія дітей.