«Розвиваємо сенсорні здібності дитини»

Говорячи про сенсорний розвиток дитини, ми, перш за все, говоримо про формування у неї уявлень про зовнішні властивості предметів: форму, колір, величину, положення в просторі, запах, смак.
Дошкільний вік є найбільш сприятливим періодом для розвитку у малюка даних здібностей, тому що саме в цьому віці у дитини вдосконалюється діяльність органів почуттів, дитина активно накопичує уявлення про навколишній світ.
Вікові завдання сенсорного розвитку:
В 2-3 роки – дитина вчиться виділяти форму, колір, величину як особливі ознаки предметів.
В 4-5 років – у дітей формуються сенсорні еталони: вони вчяться групувати предмети за кольором, розміром, формою, спираючись на зразки – еталони, знайомляться з відтінками кольорів.
В 6-7 років – діти вчяться розбиратися в поєднаннях кольорів, розчленовувати форму предметів, виділяти окремі вимірювання величини.
Все це сприяє формуванню у дитини аналітичного сприйняття.

Пограйте з дітьми:

1. Гра «Однакові форми»
Покажіть дитині фігуру певної форми, наприклад: коло або трикутник, і попросіть її пошукати в квартирі предмети такої ж форми.
Це допоможе вашому малюкові запам’ятати різні фігури і потренувати увагу.

2. Гра «Світ крізь рожеві окуляри»
Запропонуйте малюкові надіти «чарівні» окуляри-невидимки якогось кольору, наприклад зеленого, і попросіть знайти в кімнаті речі такого ж кольору.
Коли всі предмети даного кольору будуть знайдені, нехай дитина поміняє окуляри на інші. Після того як вона побуває в окулярах кількох кольорів, можна визначити: предметів якого кольору було знайдено більше за все.

3. Гра «Запам’ятай візерунок»
Для цієї гри приготуйте папір і олівець. Намалюйте на папері простий візерунок, наприклад: ламану лінію, а з боків від неї по одному коло.
Нехай дитина постарається його запам’ятати протягом 1-2 хвилин. Потім візерунок закрийте, і нехай малюк спробує відтворити його по пам’яті. Ускладнюйте візерунки, якщо дитина легко справляється з завданням.
Не забувайте час від часу мінятися з малюком ролями.