Профілактика гострих кишкових інфекцій у дошкільному закладі за організації харчування
Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних захворювань, що характеризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією організму. Зокрема, до них належать:
- дизентерія;
- сальмонельоз;
- кишкова колі-інфекція;
- кишкова стафілококова інфекція.
Сприйнятливість дитячого організму до ГКІ досить висока. У дітей дошкільного віку реєструють як спорадичні випадки ГКІ, так і епідемічні спалахи. За частотою спалахів ГКІ поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям.
Особливості гострих кишкових інфекцій
Спільними для ГКІ є механізм зараження, симптоми захворювання, а також заходи профілактики.
Збудники ГКІ надзвичайно різноманітні:
- бактерії – сальменил, шигели, патогенні серотипи кишкової та паракишкової палички, ентеропатогенні стафілококи, бацили ботулізму, холерні вібріони, стрептококи, протеї;
- віруси – рота-, рео-, адено-, ентеровіруси, кишкові коронавіруси, вірус гепатит А тощо;
- найпростіші – амеба дизентерійна, лямблія тощо.
Чинники передачі збудників ГКІ в дошкільному навчальному закладі такі:
- неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди;
- молочна продукція з терміном використання, що минув;
- нехтування правилами особистої гігієни та санітарними правилами й нормами;
- порушення технології приготування страв;
- зберігання харчових продуктів без дотримання належного температурного режиму.
Основні симптоми ГКІ:
1. загальна інтоксикація;
2. блювання;
3. підвищення температури;
4. рідкі випорожнення;
5. біль у животі;
6. млявість;
7. головний біль;