Особливості організації частування дітей у ДНЗ

Питання організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опірності дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які, тут виховуються.

Дуже важливо не просто організовувати для дітей грандіозне святкування у дитячому садку, а насамперед подбати про свята визначали багатством наїдків на столі. Меню має бути таким, щоб діти пораділи смачним стравам, але не страждали від переїдання та розладу шлунку.

У дошкільному закладі на свято для дітей зазвичай готують солодкий стіл. У пункті 1.10 “Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах” (далі – Інструкція) зазначено, що для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати спечені у закладі пиріг, пиріжки, або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво промислового виробництва. З метою попередження захворюваності гострими кишковими інфекціями та харчових отруєнь дітей суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані тощо.

Тому, готуючи святковий стіл для дітей, варто надавати перевагу печиву чи коржикам без крему, ягодам та фруктам. Але треба пам’ятати що продукти промислового виробництва, як-то цукерки, зефір, мармелад, соки для дитячого харчування тощо, відповідно до пункту 4.4. Інструкції можна використовувати лише тоді, якщо вони мають супровідні документи, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів. Супровідні документи мають засвідчувати гатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації, умови зберігання (для продуктів, які швидко псуються, термін реалізації і час виготовлення позначаються у годинах).

З огляду на те, що діти забезпечуються повноцінним харчуванням у дошкільному закладі, не варто перевантажувати їх солодкими наїдками. Доречними будуть “нейтральні” фрукти, що зазвичай не викликають алергію: яблука, банани тощо. Їх можна нарізати шматочками і гарно викласти на блюда, попередньо настромивши на “шпажки”.

Зазвичай головним пунктом святкового меню до дня народження є торт зі свічками. Але в дошкільному закладі торт слід замінити короваєм або пирогом.