Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-мінерального обміну, загальною інтоксикацією організму. Зокрема, до них належать: дизентерія, сальмонельоз, кишкова колі-інфекція, кишкова стафілококова інфекція. Сприятливість дитячого організму до ГКІ досить висока. У дітей дошкільного віку реєструють як спорадичні випадки ГКІ, так і епідемічні спалахи. За частотою спалахів ГКІ поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям.
Спільними для ГКІ є механізм зараження, симптоми захворювання, а також заходи профілактики.
Збудники ГКІ надзвичайно різноманітні:
- Бактерії – сальмонели, шигели, патогенні серотипи кишкової та паракишкової палички, ентеропатогенні стафілококи, бацили ботулізму, холерні вібріони, стрептококи, протеї:
- Віруси – рота-, рео-, адено-, ентеровіруси, кишкові корона-віруси, вірус гепатиту А тощо;
- Найпростіші – амеба дизентерійна, лямблія тощо.
Чинники передачі збудників ГКІ такі:
- Неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди;
- Молочна продукція з терміном використання, що минув;
- Нехтування правилами особистої гігієни та санітарними правилами й нормами;
- Порушення технології приготування страв;
- Зберігання харчових продуктів без дотримання належного температурного режиму.
Основні симптоми, що характеризують ГКІ:
- Загальна інтоксикація;
- Блювання;
- Підвищення температури;
- Рідкі випорожнення;
- Біль у животі;
- Млявість;
- Головний біль.
Кишкові інфекції, як правило, розпочинаються гостро. Клінічні прояви можуть виникати в перші 6 годин після зараження. Під час втрати рідини та електролітів через блювання й пронос виникають ознаки зневоднення та порушення водно-електролітного балансу.
Щоб запобігти ГКІ у дітей слід привчити їх до миття рук, особливо після відвідування туалетної кімнати, ігор на майданчику та безпосередньо перед вживанням страв. Простіше запобігти ГКІ, ніж потім довго і складно їх лікувати.